NACZYNIA KOHERSEN


KOHERSEN to zestaw naczyń New Kitchen Series niezbędny do gotowania w każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki nim będziecie Państwo mogli tworzyć potrawy, które za każdym razem będą zachwycać Was i Waszych gości.

KOHERSEN to naczynia precyzyjnie zaprojektowane przy użyciu najwyższej jakości polerowanej stali nierdzewnej. Każdy element zostat uważnie i ergonomicznie zaprojektowany w sposób zapewniający wydajność i trwałość. Wszystkie części są nitowane specjalną techniką dla zapewnienia wyjątkowego bezpieczeństwa i wytrzymałości naczyń.

Przy każdym gotowaniu na wolnym ogniu, pieczeniu, duszeniu, gotowaniu na parze czy smażeniu zauważą Państwo, że energooszczędne wielowarstwowe dno naczyń zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i maksymalne unikanie kłopotliwych, przypalonych plam.

Niektóre techniki przyrządzania posiłków mogą zniszczyć wartości odżywcze jedzenia. Używanie wysokiej temperatury i gotowanie z otwartą pokrywką może zredukować lub zniszczyć witaminy i negatywnie wpłynąć na skład mineralny potraw.

Kolekcja naczyń kuchennych KOHERSEN została zaprojektowana dla uzyskania maksymalnego rozprowadzania ciepła i dla ochrony wartości odżywczych naturalnie występujących w surowych składnikach jedzenia.

Efekt szybszego gotowania osiągany jest dzięki temu, że pomiędzy pokrywką i naczyniem wytwarzana jest „uszczelka" z pary wodnej, co redukuje kurczenie się mięsa. Różne rodzaje jedzenia mogą być gotowane jednocześnie na jednym palniku, uzyskuje się to poprzez ułożenie naczyń na sobie.

Wybór naszej kolekcji naczyń kuchennych zawiera to wszystko czego mogą Państwo potrzebować do przyrządzenia zdrowych, dietetycznych, a przy tym apetycznych posiłków i najbardziej wyszukanych kulinarnych dzieł.


Kolekcja naczyń kuchennych KOHERSEN ma charakter luksusowy dzięki użyciu polerowanej stali nierdzewnej. Tym samym potrawy można podawać bezpośrednio na stół poprzez co jedzenie dłużej utrzymuje swoją ciepłotę. Dodatkowo eliminuje to konieczność zmywania naczyń.Mogą Państwo gotować większość potraw z małą ilością wody lub bez dodawania wody, co oznacza, że witaminy i minerały ostatecznie znajdą się na Państwa talerzu i nie zostaną utracone. Dodatkowy tłuszcz, masło czy oleje nie są konieczne podczas przyrządzania mięs i drobiu, umożliwiając redukcję nadmiernej ilości tłuszczu i oszczędność pieniędzy.

Naczynia z kolekcji New Kitchen Series KOHERSEN czyści się szybko i łatwo. Po smażeniu lub pieczeniu wskazane jest wlanie niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny lub octu, aby ułatwić ich mycie. Dzięki temu są zawsze piękne. Podczas chowania naczyń w szafce można je ułożyć starannie jeden na drugim oszczędzając w ten sposób miejsce. Można je także powiesić na suszarce za uchwyty.

 
TECHNOLOGIA WYKONANIA NACZYŃ    
  Kolekcja naczyń kuchennych KOHERSEN jest tworzona z najwyższej jakości nierdzewnej stali chromo-niklowej.

Najnowsza technologia zostata wykorzystana, aby pod uderzeniem 1200 ton nierozerwalnie połączyć warstwy akutermicznego dna naczynia. Wtaśnie ten sposób wykonania dna naczyń jest kluczowy dla oszczędzania energii.

Jego zadaniem jest wzmacnianie przewodzenia ciepta, tak aby byto równomiernie rozprowadzane i zatrzymywane, pozwalając na gotowanie potraw w niskiej temperaturze i w krótszym czasie niż pozwala na to tradycyjne wyposażenie kuchni, w tym powszechne w naszych kuchniach „garnki".

W przypadku wykorzystywania do gotowania kuchenki gazowej, należy zwrócić uwagę, aby płomienie nie wychodziły poza dno naczynia. Jest to ważne z tego względu, aby nagrzaniu ulegało akutermiczne dno, a nie ścianki naczyń i uchwyty.

KONSTRUKCA POKRYWEK    

Dzięki specjalnie skonstruowanej pokrywce para powstająca w procesie gotowania koncentruje się pod nią i następnie w procesie skraplania powraca w kierunku dna naczynia.

Taka budowa sprawia również, że w procesie gotowania między pokrywką a naczyniem wytwarza się pierścień z pary wodnej.Działa on na zasadzie „uszczelki", która utrzymuje parę w naczyniu. Dzięki temu ograniczane zostaje parowanie w kuchni, a co za tym idzie nieprzyjemne zapachy i osadzanie się tłuszczu na szafkach, oraz chroni cenne składniki odżywcze przed zniszczeniem.

Uchwyt pokrywki z wskaźnikiem temperatury pokazuje temperaturę wewnątrz naczynia tak, aby nie było potrzeby zdejmowania pokrywki podczas gotowania. W ten sposób oszczędza się energię, zachowując minerały, witaminy i aromat.

W przypadku mycia naczyń w zmywarce, powinno się bezwzględnie odkręcić wskaźnik temperatury znajdujący się na pokrywce. W przeciwnym razie ulegnie on zniszczeniu. Wygodniej i szybciej osiągną państwo efekt myjąc pokrywki ręcznie lub wycierając wilgotną szmatką.

Należy pamiętać, że efekt oszczędzania energii podczas gotowania uzyskujemy poprzez zmniejszanie źródła ciepła za każdym razem, jeśli strzałka na wskaźniku temperatury zacznie się zbliżać do końca zielonego pola lub spod pokrywki zaczyna wydzielać się para wodna.

Optymalną temperaturą do przyrządzania posiłków jest temperatura około końca pola zielonego, czyli blisko 90°C.

OSZCZĘDNOŚĆ CZASU I ENERGII    
Efekt szybkiego gotowania osiągany jest dzięki temu, że pomiędzy pokrywką i naczyniem wytwarzana jest „uszczelka" z pary wodnej, co sprawia, że w naczyniu powstaje ciśnienie. Dzięki naczyniom KOHERSEN gotujemy w krótszym czasie i przy mniejszym zużyciu energii.

Ponadto akutermiczne, kompaktowe dno dziafa na zasadzie akumulatora, poprzez kumulację ciepła i równomierne jego oddawanie przyrządzanej potrawie. Po wyłączeniu dopływu energii do naczynia, będzie ono jeszcze przez długi czas gorące, dając możliwość gotowania lub smażenia na rozgrzanym dnie.

Ta właściwość umożliwia również podawanie bez ciągłego podgrzewania jednego posiłku, np. zupy domownikom przybywającym w różnym czasie do domu.

PRZYRZĄDZANIE POSIŁKÓW     
W celu przyrumienienia plastra surowego (niepanierowanego) mięsa o grubości około 2 cm, należy najpierw postawić naczynie na kuchence, a następnie nagrzać je do średniej temperatury, czyli w okolice środka zielonego pola na termokontrolerze. Temperaturę sprawdzamy wlewając kilka kropli wody do naczynia.Jeśli zaczną się rozpryskiwać i toczyć po dnie oznacza to, że naczynie jest wystarczająco gorące, aby rozpocząć gotowanie.

Mięso umieszczone w naczyniu początkowo przywrze, jednak po kilku minutach smażenia łatwo będzie oddzielić je od dna i obrócić na drugą stronę. Należy przykryć naczynie przykrywką i zmniejszyć ogień, aby temperatura nie przekraczała połowy zielonego pola. Jeśli po minucie para nadal ucieka spod pokrywki należy jeszcze bardziej zmniejszyć ogień lub zdjąć naczynie z palnika, czy kuchenki indukcyjnej.

Jajka i niektóre ryby zawierają mało naturalnego tłuszczu, dlatego w przypadku ich przyrządzania należy lekko posmarować dno masłem, margaryną lub olejem. Tłuszcz trzeba lekko podgrzać przez 2-3 minuty na średniej temperaturze.

W celu gotowania warzyw bez wody, należy po ich oczyszczeniu i umyciu, najlepiej jeszcze mokre, umieścić w naczyniu, przy czym nie może być ono wypełnione więcej niż w 2/3 swojej pojemności. Mrożone warzywa nie wymagają płukania, należy jednak dodać w trakcie ich gotowania trochę wody. Następnie naczynie należy przykryć i ustawić kuchenkę na średnią temperaturę. Jeśli pokrywka jest tak gorąca, że nie można dotknąć jej otwartą dłonią, lub para zaczyna uciekać spod pokrywki to należy zmniejszyć temperaturę na minimalną i pozostawić tak, aż warzywa będą miękkie i kruche.

Nie należy podnosić pokrywki podczas gotowania, gdyż umożliwi to wydostanie się pary wodnej na zewnątrz, co może wydłużyć czas gotowania i doprowadzić do przypalenia potrawy. Jeśli musimy unieść pokrywkę, to należy to zrobić szybko, w razie potrzeby dodając nieco wody, aby wytworzyć nową porcję pary w celu uzupełnienia tej, która uciekła. Można również na chwilę podnieść delikatnie temperaturę w celu ponownego ustabilizowania procesu gotowania. Temperaturę należy zmniejszyć natychmiast gdy para zaczyna uciekać spod pokrywki.

Smażenie na płycie indukcyjnej w naczyniach Kohersen


  Chcąc smażyć bez tłuszczu w naczyniach Kohersen na kuchence indukcyjnej nie nagrzewamy pustego naczynia. Mięso które chcemy smażyć bez tłuszczu od razu wkładamy do zimnego naczynia. Proces smażenia rozpocznie się natychmiast. Następnie dociskamy widelcem i przykrywamy na chwile pokrywką. Początkowo mięso delikatnie przyczepi się do dna, to jest normalne i trwa tylko chwilę. Po kilku minutach, gdy będzie zrumienione od spodu, należy je odwrócić i ponownie przykryć pokrywką.
ZALECANE USTAWIENIA TEMPERATURY
   
  • Wysoka (okoto 85°C) - w celu gotowania zup.
  • Średnia (około 60°C) - w celu podgrzania naczynia przed smażeniem lub przyrumienianiem mięsa. W naczyniu opieka się lub grilluje owoce morza, steki oraz kotlety. Zaczyna się gotować owoce i warzywa, gotuje się makarony.
  • Niska (około 50°C) - w tej temperaturze gotuje się owoce morza, oraz dusi się steki i kotlety po uprzednim opieczeniu na patelni. Jestto również właściwa temperatura, w której należy przyrządzać pieczenie i drób, również po przyrumienieniu.
  • Minimalna (około 40°C) - do gotowania suszonego jedzenia, owoców i warzyw.
 
UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI
   
Właściwe użytkowanie i troska o naczynia KOHERSEN zapewni im długotrwałą żywotność, a Państwu przyjemność z gotowania i dumę z ich wyglądu.

Przed pierwszym użyciem należy umyć każdą część w gorącej wodzie z płynem, co pozwoli usunąć preparat zabezpieczający. Następnie należy spłukać naczynia gorącą wodą i wytrzeć je do sucha czystą, miękką szmatką.

W celu uniknięcia podrapania powłoki nigdy nie wolno używać druciaków i twardych szczotek podczas mycia.

W trakcie gotowania lub smażenia nie wolno także używać ostrych sztućców, aby nie porysować powierzchni.

Należy przy tym zaznaczyć, że porysowanie powierzchni nie wpływa na jakość przyrządzanych potraw.

W celu usunięcia przypalonego jedzenia należy napełnić naczynie wodą i zagotować. Gotować należy na wolnym ogniu dopóki przypalone resztki nie odejdą od naczynia. Do ich usunięcia zaleca się stosowanie jedynie drewnianych łopatek lub nylonowych szczotek.

Warto mieć zestaw ekskluzywnych, nowoczesnych naczyń Kohersen. Dzięki nim życie staje się prostsze: pomagają zaoszczędzić cenny czas, energię i pieniądze. Dzięki gotowaniu bez tłuszczów zdrowo się odżywiamy, a potrawy zachowują smak, witaminy i minerały.


Naszą prestiżową linię produktów łatwo odróżnić od innych oglądając wytłoczenie na dnie naczynia.

Cechy:    
  • Wysokiej jakości chirurgiczna stal nierdzewna.
  • 5 warstwowe akutermiczne kompaktowe dno.
  • Szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła.
  • Zdrowe gotowanie w niewielkiej ilości wody, lub przy jej braku.
  • Gotowanie i smażenie bez dodatku tłuszczów.
  • Zachowanie witamin, minerałów i smaku.
  • Możliwość przygotowywania dietetycznego pożywienia oraz jedzenia bez dodatku soli.
  • Brzeg zaprojektowany dla łatwego wylewania zawartości.
  • Bezpieczne uchwyty.
  • Termokontroler.
  • Dostosowanie do elektrycznych i gazowych palników, jak również ceramicznych płyt grzejnych, halogenowych płyt grzejnych i płyt indukcyjnych.
PRZYPOMNIENIE
   
OCHRONA PRZED USZKODZENIAMI UCHWYTÓW
Podczas posługiwania się naczyniami, należy zwrócić uwagę na to, czy płomień nie wystaje poza obręb dna garnka, gdyż może to spowodować przegrzewanie rączek przy zbyt wysokiej temperaturze. W takiej sytuacji może wydzielać się nieprzyjemny zapach, który jest sygnałem iż moc grzewcza jest nieadekwatnie duża w stosunku do użytego naczynia.
MATERIAŁ
W trakcie eksploatacji naczyń z nierdzewnej stali szlachetnej, w niektórych przypadkach mogą się na jej powierzchni pojawiać ciemniejsze przebarwienia. Informujemy, że jest to proces naturalny dla tego gatunku stali, występujący w momencie zetknięcia z gorącą, osoloną wodą. Naczynia w tym procesie nie tracą żadnej ze swoich własności, a powstawanie przebarwień nie wpływa w żaden sposób na smak, konsystencję, czy skład potraw.
UCHWYT NA PRZYKRYWCE LUB TERMOMETR
Uchwyty na przykrywce z wbudowanymi termometrami nie mogą'być używane w piekarniku. Termometru nie należy także myć w zmywarce. Wystarczy, jeśli przykrywka lub uchwyt na przykrywce z termometrem zostanie wytarty mokrą ściereczką. Dlatego zalecamy koniecznie zdjęcie (odkręcenie) termometru przed włożeniem przykrywki do zmywarki.
PIERWSZE CZYSZCZENIE
Przed pierwszym użyciem powinni Państwo wszystkie części kompletu dokładnie umyć gorącą wodą z płynem, aby usunąć warstwę środków konserwujących, zabezpieczających naczynia w produkcji i w czasie transportu.

 

Przepisy Kohersen
 

 

Bigos Myśliwski (zając w lesie a kapusta w garnku)

Ryba pod kołderką

Zupa gulaszowa

Składniki:
  • ¾ kg kapusty kiszonej
  • 1 mała główka kapusty słodkiej
  • ¾ kg kiełbasy
  • około 1 kg mięsa (wszelkie resztki mięsa: wieprzowe, drób, dziczyzna)
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • 10 ziaren jałowca
  • ziele angielskie
  • 25 dag wędzonego boczku
  • ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina lub przecier pomidorowy
  • 1 cebula 
Wykonanie:
Puste naczynie ze stali szlachetnej nagrzewamy do właściwej, wysokiej temperatury ( test wody:  na dno rozgrzanego garnka pryskamy kilka kropel zimnej wody. Gdy woda będzie toczyć się tj. rtęć, to znaczy, że możemy smażyć bez tłuszczu. )Składniki bigosu układamy warstwami:
Pierwsza warstwa: mięso i kiełbasę kroimy w duże kawałki, podsmażamy w rozgrzanym naczyniu ( należy przycisnąć mięso do dna widelcem i przykryć pokrywką). Po kilku minutach  odwracamy na drugą stronę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Druga warstwa: Jako drugą warstwę dodajemy kiszoną kapustę i suszone grzyby (kapusty  nie należy płukać w wodzie, aby  nie wypłukać witaminy C)
Trzecia warstwa: Jako ostatnią warstwę układamy poszatkowaną słodką kapustę i przyprawy do bigosu. Tak ułożone warstwy dusimy na małym płomieniu, pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu dodajemy wino lub przecier pomidorowy i mieszamy wszystkie składniki. 
W ten sposób otrzymujemy w 1,5 godziny bigos na trzy dni, jednocześnie oszczędzamy energię, czas, zachowujemy witaminy, a gotując krótko i pod przykryciem ograniczamy również parowanie.

  
Składniki:
  • 4 filety rybne (mogą być mrożone)
  • mrożona mieszanka warzywna
  • 4 - 6 plastrów żółtego sera
  • przyprawa do ryb
  • ketchup
  • szczypiorek i zielona pietruszk
Wykonanie :
Nagrzewamy pustą patelnię lub garnek z akutermicznym dnem tak długo, aż wskaźnik znajdzie się na środku zielonego pola.Na rozgrzanym naczyniu układamy kolejno: filety rybne i  mrożone warzywa. Całość posypujemy przyprawą do ryb i polewamy ketchupem. Na wierzchu wykładamy plastry żółtego sera. Przykrytą patelnię podgrzewamy, aż wskaźnik dojdzie do połowy czerwonego pola  i wyłączamy źródło energii. Naczynie zostawiamy na kuchence przez 15 - 20 minut.Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i szczypiorkiem.Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Składniki:
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • cukier i sól
  • papryka mielona ostra

Wykonanie :
Umyte mięso osuszyć i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę.Cebulę obrać i pokroić w talarki. Pomidory naciąć z wierzchu na krzyż i przelać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Pokrojone mięso wrzucić do pustego rozgrzanego naczynia ( wskaźnik na środku pola zielonego). Na mięso wysypać wszystkie przygotowane pozostałe składniki, przykryć naczynie i gotować około 40 minut na małym płomieniu.Gotową zupę gulaszową doprawić cukrem, solą i mieloną ostrą papryką.Podawać na gorąco z białym pieczywem.
Sałatka dla Męża Żeberka z kiszoną kapustą  Udka kurczaka w sezamie 
Składniki:
  • 3 średniej wielkości selery naciowe
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy

Kroimy w kostkę dokładnie umyty seler i gotujemy w naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o gotowaniu bez wody. Doprawiamy do smaku, wykładamy na półmisek, dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Na końcu skrapiamy oliwą i octem.


Seler

  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • ma działanie moczopędne
  • hamuje wzrost komórek rakowych
  • pobudza apetyt
  • ułatwia trawienie
  • działa odchudzająco
  • pomaga w bólach reumatycznych
  • wzmaga popęd płciowy
  • wzmacnia układ nerwowy
  • pomaga w neurozach
  • ma działanie pobudzające
  • stosowany przy chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego
  • zewnętrznie w przypadku zapalenia skóry, ropiejących ran i wrzodów stosuje się świeże rozdrobnione liście
  • napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu

Seler stosowany jest w dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność. Zawiera w sobie dużo soli mineralnych, między innymi: potas, magnez i wapń oraz witaminy i białko. Liście selera są stosowane, także jako przyprawa. Seler pomaga między innymi przy problemach z pęcherzem czy artretyzmie oraz działa antystresowo, uspokaja nerwy i poprawia samopoczucie. Ma więc duże znaczenie w lecznictwie naturalnym. Seler ma dobroczynny wpływ na metabolizm, na pracę nerek, serca i wątroby. Słynie jako lek przedłużający młodość, a także jako naturalny afrodyzjak. Nie do zlekceważenia są jego właściwości odchudzające. 100 g selera = 6 kaloriom!!!

 Składniki:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 800 g wędzonych żeberek
  • 350 g  kiełbasy
  • 3 cebule
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz
  • 2 suszone ostre papryki

Do zimnego naczynia Kohersen wkładamy odsączoną, nie płukaną w wodzie kiszoną kapustę, żeberka i kiełbasę. Gotujemy zgodnie z instrukcją o gotowaniu bez wody, przyprawiamy do smaku i dodajemy wino. Całość dusimy na małym ogniu przez 60 min.

Właściwości zdrowotne
Kiszona kapusta zawiera liczne metabolity. Jest bogatym źródłem:

  • witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi),
  • witaminy E,
  • naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole,
  • bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy,
  • działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów,
  • związków siarkoorganicznych.
  • Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.
Składniki:
  • 2 torebki ryżu 200g
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 8 łyżeczek sezamu
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

W małym naczyniu Kohersen gotujemy ryż według proporcji : dwie szklanki wody i jedna szklanka ryżu. Umyte i osuszone udka smażymy w naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu. Miód mieszamy z sokiem z cytryny i z sezamem. Tak powstałą masą nacieramy usmażoną stronę udka. Czynność powtarzamy po usmażeniu drugiej strony. Pozostawiamy mięso w naczyniu i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy z ryżem i warzywami.

 Pyszne kiełbaski

 Bigos z cebuli

 


Składniki:

  • 700 g kiełbaski wieprzowej
  • Ser żółty 300 g
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryka
  • 3 duże papryki (zielona, żółta, czerwona) pokrojone w paski
  • Pieprz do smaku

Kiełbaski przekrój wzdłuż, na każdy kawałek nałóż plaster sera żółtego. Smaż z obu stron na patelni lub w innym naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu, około 10 minut.

Składniki

  • 3 kg cebuli
  • 1 kg mięsa (po 20 dkg różnych gatunków)
  • Śliwki suszone
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • Kostka rosołowa

Do sześciolitrowego naczynia Kohersen rozgrzanego zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu wrzucamy mięso pokrojone w kostkę i obsmażamy następnie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, śliwki suszone, zioła prowansalskie, majeranek i kostkę  rosołową. Gotujemy na małym ogniu przez 60 minut. Uwaga: wszystkie składniki mieszamy dopiero po ugotowaniu!